Златовез је вез са златном или сребрном украсном нити (такозваном срмом) на текстилу. Углавном се користи за украшавање народне, литургијске и, историјски, владарске одеће.

Златовез потиче са истока и користи се најмање 2000 година. Посредством Византије, техника златовеза шири се и у Европу. Употреба златовеза је била посебно популарна у средњем веку, посебно за црквену и владарску одећу, када је достигла завидан ниво вештине. У Енглеској је у средњем веку развијен стил златовеза назван “Опус Англиканум”. На просторима где живе Срби, златовез (нпр. за јелеке) се користио у свим областима, почев од Војводине па до Врања. Из дворова, цркви и богаташких кућа, златовез је прешао и у куће обичних људи, који су га у 19. веку користили као знак престижа. Њиме су се израђивале најсвечанија девојачка и момачка одора, богато украшена да покаже богатство момка или девојке који су их носили.

Постоји чист златовез који је рађен на платненим одевним предметима, док је на тањим материјалима, ова техника рађена у комбинацији са памучним или свиленим концем. Вез је украшаван и зрнима корала, шљокицама упреденим гајтанима, таласастим тракама, конценричним круговима и палметама.

Врањански златовез је у духу византијске и оријенталне традиције. У свечаним приликама Врањанке и данас украшавају своју одећу (мараме, појасеве хаљина и сукњи) златовезом. Посебно свадбене дарове карактерише богат вез златним утканим нитима конца (срмом).

Златовез улази у народну везилачку уметност Војводине и суседних простора под утицајем средњевропског барока.

Најпознатији српски златовез је „Похвала цару Лазару“ који је после битке на Косову извезла монахиња Јефимија.

 

Кажете да сте несхваћени млади пријатељу.

Стрпите се.

И дијамант је у основи угљеник, али је умео да чека.

Пикасо

"Diamonds Are a Girl's Best Friend" - Дијаманти су девојкини најбољи пријатељи – је име џез песме написане за представу “Мушкарци више воле плавуше” премијерно изведене 1949. на чувеном Бродвеју. Песма је постали планетарни хит кад је у филму “Мушкарци више воле плавуше1953. отпевала чувена Мерилин Монро, а реченица је постала лајтмотив многих кампања за продају накита.

Дијамант је безбојна, кристална супстанца са великим индексом преламања светлости, а како је то чувени Виктор Иго рекао:

- Кад не би било жена, дијамант би био само обичан каменчић!

 

 

Русија има компанијско поље дијаманата које садржи трилионе карата. Ова количина је довољна да снадбе читаво глобално тржиште за наредних 3000 година.

Поље је откривено 70-их година прошлог века испод кратера астероида старог 35 милиона година у Сибиру.

Кинеска ваза из 18. века висине 30цм.

Ваза са фотографије је на аукцији одржаној средином године продата за 16,2 милиона долара

Нека мудра жена, путујући кроз планину, нађе у једном потоку драги камен. Сутрадан срете путника који беше гладан, те мудра жена отвори торбу да му да нешто да поједе. Он угледа драги камен у њеној торби, очара се њиме и затражи од мудре жене да му га да. Мудра жена то учини без премишљања.

Путник пође даље, сав радостан због своје добре среће. Знао је да камен довољно вреди да га учини богатим. Али, после неколико дана, врати се он назад и потражи мудру жену. Кад је нађе, даде јој камен и рече:

– Размишљао сам. Знам колико је овај камен вредан, али ти га враћам у нади да ћу од тебе добити нешто што је много, много вредније. Ако можеш, дај ми то што имаш у себи, а што ти је омогућило да ми са таквом лакоћом даш овај скупоцени камен

НАРАВОУЧЕНИЈЕ:

Драго камење, злато и све остале материјалне ствари немају никакву вредност ако у себи не носите највећу од свих врлина – човечност!

На светској брзи злато је овог јутра у благом порасту.

Fine gold се по граму плаћа 34,89€.

Алфа и омега Ташмајдан д.о.о. се, између осталог, бави откупом злата, златног накита, ломљеног злата, дуката и предмета од злата.

Процена, откуп и продаја дуката, златника, предмета од сребра, старог накита, сатова, старог новца... Сарађујемо са еминентним стручњацима који се баве различитим областима и преко нас можете добити бесплатне савете из области које су везане за антику, нумизматику, сатове ( Rolex, Breitling, Patek Philippe, Chopard...), ордење, старо оружје...

Трудимо се да Вам изађемо у сусрет и понудимо очекивану вредност у новцу.

Вршимо откуп половних и старих сатова, злата, сребра и старог накита.

Бесплатна процена вредности.

Већ деценију се бавимо откупом злата, златног накита, ломљеног злата, дуката и предмета од злата. Откупљујемо сребро, сребрни накит и све врсте предмета од сребра. Такође, откупљујемо и различите драгоцености. Исплате вршимо одмах, у готовини.

Вршимо поправке накита од злата и сребра. Израђујемо накит по поруџбини. Продајемо сребрни и златни накит.

Код нас можете заложити Ваше драгоцености по најповољнијим условима, без дуготрајних и компликованих процедура, уз апсолутну дискрецију.

Дођите и уверите се у ефикасност наших услуга.

КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

011.3037 158

069.3475 987

 

Радно време:

понедељак - петак: 09ч - 19ч:

субота: 09ч - 15ч

 

office@zalagaonica.info