Jedan od najpopularnijih dukata na svetu, posebno u našim krajevima, je dukat Franc Jozef koji je kroz nekoliko vekova kovala Austro-Ugarska Monarhija. Dukat je kovan kako bi se omogućila robna razmena monarhijskog carstva sa svetom i to je razlog zašto kovanice nisu imale izraženu nominalnu vrednost. I tada i sada njegova vrednost se temeljila na vrednosti čiste mase zlata od koga je izrađen.

Mada su kroz istoriju u austro-ugarskim kovnicama bili kovani dukati vise različitih veličina, a posle propasti carstva 1918. godine drzavna kovnica Munze Osterreich nastavila je proizvodnju dukata dve nominale:

- Jednostruki dukat prečnika 20 milimetara ukupne mase 3,49 grama i mase cistog zlata 3,44 grama ili 0,1106 unci

- Četverostruki dukat prečnika 39,6 milimetara, ukupne mase 13,96 grama i mase cistog zlata 13,76 grama ili 0,4424 unci

Buduci da se još i danas proizvode u milionskim tirazima, zlatni dukat Franc Jozef sa utisnutom 1915. kao godinom izdanja smatra se cistim investicionim zlatnikom, bez dodatne numizmatičke vrednosti.

Međutim, zlatni dukati Franc Jozef koji na sebi imaju utisnutu neku drugu godinu izdanja ponekad mogu imati dodatnu numizmatičku vrednost, te se ne smatraju nužno investicionim zlatnicima.

Zlatni dukat Franc Jozef neretko se poklanja u svečanim prilikama: povodom krštenja, venčanja, godišnjica. Zbog svega toga, zlatni dukat Franc Jozef predstavlja izvrstan način za očuvanje vrednosti lične imovine: lako je prepoznatljiv i jednostavno se pretvara u likvidnu valutu.

КОНТАКТИРАЈТЕ НАС

011.3037 158

069.3475 987

 

Радно време:

понедељак - петак: 10ч - 17ч:

субота: 10ч - 13ч

 

office@zalagaonica.info